Szibériai Cédrus Kennel
1. Fülek

A Shiba Inu fülei kicsik és különállóak. Természetesen függőlegesek és háromszög alakúak.

2. Szemek

Szemük enyhén háromszög alakú és sötétbarna, és halvány szemöldökük van.

3. Orr

A Shiba Inu orra fekete, a pofa meglehetősen rövid és kompakt.

4. Marmagasság

Hímek: 36,8cm - 41,9cm (14,5-16,5 hüvelyk) ; Nőstények: 34,3cm - 39,4cm (13,5-15,5 hüvelyk).

5. Mellkas

A Shiba Inus egy dupla szőrzetű kutyafajta, durvább külső szőrrel, amely puhább belső szőrt takar. A teljes szőrzet közepes hosszúságú.

6. Szőrzet

A Shiba Inu kutyák három szabványos színben kaphatók, köztük a fekete és a cser, a vörös és a vörös szezám (piros, aminek a vége fekete). Aljszőrük szőke, krémszínű vagy szürke. Az urajiro jelzések (krémtől fehérig) az orr oldalán, az arcokon, a hason és a torok felső részén, a fülek és a lábak belsejében, az állkapocs és a farok alatt, valamint a fenék környékén találhatók. A teljesen fehér kölyök ritka, és a tenyésztők nem tartják kívánatosnak.

7. Farok

A Shiba Inu göndör farka hosszú, és egyenesen görbül a kutya háta fölé, mint egy kérdőjel.

8. Súly

Hímek: 10,4 kg (23 font); Nőstények: 7,7 kg (17 font)

Intelligencia

Shiba Inu – Rendkívül okos kutya, nagyon élénk és mozgékony.

Önzetlen szeretettel és határtalan odaadással fordul gazdája felé. A statisztikák azt mutatják, hogy ezek a háziállatok a legkedveltebb társasági kutyák Japánban. Sok tekintetben, mint például a szellemi képesség vagy a pszichológiai jellemzőik miatt, nagyon hasonlítanak az Akitához. Kis szamurájok: nagyon viccesek, rendkívül szórakoztatóak, de ugyanakkor megfontoltak. Nagyon szeretnek szemlélődni, gondolkodni. Fontos megjegyezni, hogy a shiba inu kutyák ritkán mutatják ki az érzelmeiket, ahogy az a japán kultúrában élőkre is jellemző, inkább filozofikusak és bölcsek. Az egyik fő jellemzője az önálló egyénisége, valamint színes karaktere is fontos jellemzője a fajtának. Természetesen ez nem mindig van pozitív hatással a kiképzésére,de ezzel együtt kell őt elfogadni. A Shiba igazán szereti a gazdáját, de nem tudja elfogadni, ha tökéletes engedelmességet vársz el tőle. Ennek köszönhetően sok tapasztalatlan tulajdonos kezd kételkedni a Shiba intelligenciájában és tanulási képességeiben. Persze nem kétséges, hogy a Shiba Inu intelligens! Abban különböznek a többi kutya fajtól, hogy lenyűgöző a memóriájuk. Képesek az önálló döntésekre, és mindig megtalálják a megoldást bármilyen helyzetben. Nagy lelki alkalmazkodó képesség és végtelen tanulási készség jellemzi, ezért fontos, hogy rendszeresen kihívások elé állítsuk a kutyát, foglalkozzunk vele. A felhalmozódó tapasztalatokat és a fontos eseményeket megjegyezik. Alkalmazkodó képességük révén kiváló kapcsolatot teremtenek a gazdájukkal, mert ezek a kutyák, mint gyengéd pszichológusok, alaposan tanulmányozzák az ember szokásait és tulajdonságait.

Jellem

Shiba Inu – fegyelmezett állat annak ellenére, hogy önálló akarattal rendelkezik.

Ahogy ezt többször is említettem, a Shiba Inu egy önálló egyéniség. Ők nem csinálnak semmit, amit nem szeretnének. Pl.: Nem megy végig a ringben azért, hogy a bíró megnézze, ha nem akarja. Ilyenkor senki és semmi nem veszi rá, hogy megtegye! A túlzott szeretetet szintén nem tűrik. Ők nem azok a típusú kutyák, amelyeket szeretgetni, kényeztetni lehet. Ennek ellenére a Shiba nagyon játékos, és szeretnek néha rosszalkodni, nem gondolván a következményekre. De ha rosszaságon kapjuk őket, mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy elbűvöljenek bennünket. Pl.: képesek cirkuszi mutatványokra, óriás őzike szemekkel való pislogásra, csakhogy enyhítsenek rajtunk. Hogy lehet felemelni a hangot, egy bájos, mindenféle cirkuszi mutatvánnyal kedveskedő, vidámságot és mosolyt csaló kutyusra? Csakis következetes bánásmóddal! Figyelemre méltó a kutyus mimikája! Ezek a kutyák tényleg tudnak mosolyogni. Minden egyes élethelyzetre akad egy mosoly típusuk. Mimikájukból leolvasható a vidámság, az irónia, a szarkazmus, a szerelem vagy a szélsőséges elégedetlenség is. A Shiba Inu gyakorlatilag nem ugat, de teljes mértékben ellensúlyozza ezt szokatlan hangok arzenáljával. Pl.: nyafogással, morgással, panaszkodással vagy üvöltve panaszkodással, sőt még nevetéssel is. Emiatt sok kutyatenyésztő hajlamos összehasonlítani ezt a japán fajtát a husky és más északi fajták képviselőivel. Annak ellenére, hogy a Shiba Inu szerény mérettel rendelkezik, kiváló őrző. Ezek a kutyák mindig kontrol alatt tartanak mindent. Minden helyzetet ellenőriznek, hoyg megvédjék gazdájukat. Egyetlen hang sem marad figyelem nélkül. Ugyanakkor nagyon aktív és alig várja, hogy részt vegyen mindenben.

Szocializáció

A Shiba Inu közepes szintű szocializációval rendelkezik.

Ez annyit jelent, hogy a fajta ősi ösztönnel rendelkezik , azaz a vadászat és az őrzés ösztönével. Ezeknek a kutyusoknak nagyon nehéz megtalálni a közös nyelvet a többi kutyával. Kivételt jelentenek a saját fajtáik, illetve azok a kutyák, akikkel kölyökkoruk óta együtt nevelkednek. A kanok - ennek ellenére is - mindig vitázni fognak a saját dominanciájukért. Nagyon fontos az, hogy a kis Szamuráj Shiba kan soha nem fogadja el más kutya dominanciáját, a végsőkig harcolni fog.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdéseire szívesen válaszolunk!